Skarva Fiskelina - Flätlina till Fluorocarbon eller Nylon
Publicerad 2025-02-24 09:56 av Utklasad.se
Idag fiskar vi uteslutande med flätlina (kallas även superlina eller braid) som huvudlina i Europa till vårt spinnfiske. Undantag finns till vissa specialtekniker eller till t.ex. trolling eller mete. Men generellt till spinnfisket efter havsöring, gädda, abborre, gös, regnbåge och annan ädelfisk så använder vi flätlina och det är det absolut populäraste valet.
Flätlinans fördel kontra FC (fluorocarbon) eller nylon är att flätlinan har betydligt högre brottstyrka i tunnare diametrar. Tidigare kanske man fiskade havsöring med en nylonlina i diameter 0,30 eller 0,35mm, men idag använder man istället 0,12 eller 0,15mm flätlina. En annan fördel är att flätlinan är stum, vilket gör att man känner minsta lilla pet eller om man t.ex. går i gräs eller annat direkt i spöet - vilket ger en otrolig känsla och kontroll jämfört med FC eller nylon. Det sista är att en flätlina inte bryts ner av UV-strålar - vilket innebär den egentligen kan hålla hur länge som helst och behöver inte bytas ut lika ofta. Den slits liksom inte genom att sitta på en rulle i garaget eller i båten.
Däremot är flätlinan väldigt känslig och inte speciellt nötningstålig. Går man emot lite sten, gräs eller annat i vattnet så sliter det fort på flätlinan och den tappar då sin styrka. Det finns även teorier om att flätlinans färg skrämmer fisken. Dessa sakerna gör att man i stort sett alltid vill ha en tafs i FC eller nylon mellan flätlinan och fiskedraget.
Tafsmaterial - Fluorocarbon eller nylon?
Idag använder vi uteslutande med fluorocarbon (FC) till våra tafsar. Fördelarna som FC har kontroa nylon är att FC har något mindre stretch samtidigt som den är väldigt nötningstålig och helt osynlig under vattnet. FC slits inte heller lika fort av solens UV-strålar som nylon kan göra.
Vilken diameter på fluorocarbon som tafs?
Vilken diameter man väljer beror på vad man ska fiska. Men för att ge en liten fingervisning:
Abborre, regnbåge och annat lättare fiske: 0,30 till 0,35mm
Havsöring och lättare kustfiske: 0,35 - 0,40mm
Gädda: Minst 1,0mm (för att skydda mot gäddtänderna likt en vajer)
Sen såklart kan man gå ner på t.ex. 0,25mm tafs till abborrfisket vid vissa finessetekniker eller vid UL fiske i klart vatten. En för grov tafs kan ju påverka betet negativt och därför kör man inte 0,60mm till t.ex. abborre.
Skarva fluorocarbon direkt i flätlinan istället för att använda lekande
Många är nog vana vid att man använder ett lekande när man gör sin tafs och sen knyter man flätlinan i lekandet. Nackdelen med det är att man blir begränsad hur lång tafs man kan ha eftersom lekandet måste vara utanför spötoppen. En annan nackdel är att man ofta råkar veva in lekandet genom toppöglan på spöet vilket i sin tur kan ha sönder keramiken i spöringarna.
Om man istället skarvar sin FC direkt i flätlinan med lämplig knut så kan man ha väldigt lång tafs - eftersom man kan veva knuten in genom spööglorna. En skarvknut blir också väldigt stark och man slipper ha extravikt som ett lekande medför i början på tafsen.
Hur skarvar man sin FC direkt i flätlinan?
Det finns massor av knutar man kan använda. Vi har testat de flesta som går och vår absoluta favoritknut är Double Uni Knot (kallas även Double Grinner Knot / Dubbel Grinner). Det kanske inte blir den minsta och smidigaste knuten, men den håller alltid och har aldrig gett vika för oss. Den går väldigt fort att knyta och är allmänt pålitlig. Dessutom använder vi Uni Knot när vi knyter fast beteslås eller annat och det är en lätt knut att lära sig. Så om man redan använder den knuten så är inte steget.
Steg 1
Lär dig göra en vanlig Uni Knot. Testa knyt din flätlina direkt i ett beteslås så att du får in knuten ordentligt. Den är inte svår och räcker man gör den ett par gånger så sitter den. Här kommer en bra instruktionsvideo:
Steg 2
Nu när ni lärt er göra en Uni Knot så går vi på själva skarvknuten, en Double Uni Knot. Det enda man gör är att göra den två gånger och sen dra ihop knutarna. Vi tycker 4 varv är lagom att göra med själva fluorocarbonen och 8-10 varv med flätlinan. Även här kommer en bra instruktionsvideo på en Double Uni Knot:
Det var det hela och svårare än så är det inte! Vill ni köpa bra fluorocarbon till era tafsar som vi testat och använder själva, så hittar ni det här hos oss:
https://utklasad.se/sv/categories/fluorocarbonlinor