Fiska havsöring - Information & Fisketips
Publicerad 2024-06-03 00:30 av Utklasad.seI denna artikel kommer vi fördjupa oss i havsöringen som art och gå igenom allt från utseende och havsöringens byten till levnadsmiljöer, lek och tillväxt. Avslutningsvis går vi igenom fisket efter havsöring och bjuder på en hel del utrustningstips och annan bra information för att just du ska lyckas med ditt havsöringsfiske!
Inledning
Havsöringen är en mycket eftertraktad fisk som finns i både sötvatten och saltvatten. Den föds i sötvatten men vandrar ut till havet för att växa till sig innan den återvänder till sötvatten för att leka. Fångsten av havsöring är ofta säsongsbetonad, och olika tekniker som flugfiske, spinnfiske och trolling används för att fånga den.
Sportfisket efter havsöring längs våra kuster växer stadigt i popularitet. Våra kuststräckor erbjuder unika naturupplevelser och goda chanser att fånga havsöring. För att fiska havsöring så har man en väldig fördel om man är lite påläst och såklart måste man vara medveten om vissa regler, inklusive minimimått, fångstbegränsningar, fredningsområden och fredningstider. Du kan läsa mer om de specifika reglerna för den kuststräcka du planerar att fiska på genom att besöka svenskafiskeregler.se.
Havsöringsfiske längs kusten
Fiske efter havsöring längs vår natursköna kust har blivit alltmer populärt de senaste åren. Att vandra med ett fiskespö i handen genom ett förtrollande vackert kustlandskap är en fantastisk naturupplevelse i sig. Dessutom, möjligheten att kroka en stor och stark havsöring, som utan problem kan göra 30 meter långa rusningar och ofta bryter ytan med spektakulära hopp, gör fiskeupplevelsen ännu bättre. Den härliga och spänningsfyllda känslan man får när en silverblank havsöring kraftfullt kämpar i andra änden av linan är något man nästan aldrig glömmer.
Om du inte redan har provat det, kan vi verkligen rekommendera att du ger dig ut och försöker fånga havets silver!
Utseende
Havsöringen är känd för sitt eleganta utseende. Den har en strömlinjeformad kropp med en silverfärgad buk och mörkare rygg som ofta har svarta fläckar. Eftersom den havslevande öringen till stor del liknar laxen, med silvriga sidor och svarta prickar på sidorna, blandas de ihop ibland. Men öringen lever mycket mer kustnära, blir inte lika stor som laxen och har andra kännetecken som skiljer den från släktingen lax. Havsöring som leker går från silverfärg till en brunaktig, guldfärgad eller gråaktig färg, svarta och röda prickar med en ljus rand runtomkring.
Havsöringar kan bli över 100 cm långa och väga upp till 15 kg eller mer, men det är mer vanligt att de väger mellan 1-5 kg och är 40-80 cm långa. En av de största havsöringarna som någonsin fångats i Sverige vägde 15,3 kg och fångades i Östersjön nära Simrishamn. Internationellt sett finns det rapporter om havsöringar som har vägt över 20 kg.
Livscykel
- Lektid: Havsöringen leker i sötvatten under hösten och tidig vinter. Honan gräver en grop i grusbottnen där hon lägger sina ägg, som sedan befruktas av hanen.
- Ungdom: Efter att äggen kläcks, stannar ynglen (som kallas parr) kvar i sötvatten i upp till tre år innan de vandrar ut till havet som smolt.
- Vuxenliv: I havet växer havsöringen snabbt och kan nå en betydande storlek. De återvänder till sötvatten för att leka, och denna vandringscykel kan upprepas flera gånger under deras I havet ökar de tillväxttakten ordentligt och kan bli runt 70 cm på tre år. Vissa öringar leker flera år på raken, andra hoppar över leken under ett eller ett par år. Maxålder runt 15 år.
Havsöringens miljö
Havsöringen trivs i kallt och syrerikt vatten. I sötvatten hittar man dem ofta i strömmande vattendrag med sand/grus- eller stenbotten, vilket är idealiskt för lek. I havet kan de påträffas nära kusten, ofta i närheten av åmynningar, steniga partier och områden med riklig föda som småfisk och kräftdjur. Kusten är lång, så det finns ingen anledning att trängas med andra fiskare. Utforska nya platser för havsöringsfiske och upptäck nya favoriter. Den trivs bäst på bottnar med sand, sten och tångväxter, där den jagar sin föda och finner skydd.
Föda
Under sina första år i sötvatten livnär sig havsöringsungar främst på insekter och små ryggradslösa djur. I havet består deras diet huvudsakligen av småfisk, räkor, märlor, borstmask, tobis och andra marina ryggradslösa djur.
Olika fiskesätt havsöring
Spinnfiske:
- Kasta ut betet och låt det sjunka till önskat djup. Variera gärna med olika havsöringsdrag.
- Variera hemtagningshastigheten för att efterlikna en skadad eller flyende fisk. Testa både långsam och snabb inspinning samt ryckiga rörelser.
- Fiska både nära botten och i mellanskiktet av vattnet, variera helt enkelt till du hittar den vinnande tekniken för dagen.
Flugfiske:
- Använd en sjunklina eller intermediate-lina beroende på djupet.
- Streamers och räkimitationer är effektiva flugor. Variera hastigheten och gör korta stopp för att locka fisken.
- Fiska av både grunda och djupare områden för att hitta aktiv fisk.
Trolling:
- Använd downriggers eller blyad lina för att nå rätt djup.
- Drag som imiterar betesfisk, såsom wobbler, skeddrag, eller drag som imiterar tobis är effektiva.
- Variera hastigheten och rikta in dig på områden med mycket betesfisk.
Var ska jag fiska efter havsöring:
- Kustlinjer: Havsöringen trivs ofta nära kusten, särskilt där det finns branta kanter, steniga områden eller grynnor.
- Åmynningar: Där sötvatten möter saltvatten är en bra plats att leta efter havsöring, speciellt under vår och höst.
- Grundområden: Grunda vikar med mycket vegetation och föda kan vara bra ställen att fiska.
Tidpunkter när havsöringen är på hugget:
- Tidig morgon och sen kväll är oftast bäst: Havsöringen är mest aktiv under dessa tider på dygnet men såklart fungerar det även på dagtid.
- Vår och höst: Dessa årstider är ofta bäst för havsöringsfiske då fisken är mest aktiv och jagar föda nära kusten.
Grunderna i att fiska havsöring
För havsöringsfiske längs kusten kan du i princip använda samma haspelutrustning som du använder för grövre abborrfiske eller lättare gäddfiske men såklart rekommenderar vi om du har möjlighet till anpassat havsöringsspö och lina. För att optimera chanserna till hugg och för att få en trevligare fiskeupplevelse finns det dock några saker att tänka på när du väljer din utrustning för havsöringsfisket.
Säsongen för havsöringsfiske startar i september och pågår fram till maj. Havsöringen leker på hösten i rinnande sötvatten, och det är viktigt att ha koll på förbudszoner utanför åmynningarna under lekperioden, särskilt mellan den 15 september och sista december. Havsöringen äter allt från små kräftdjur till fullvuxna strömmingar, och vad de äter beror på fiskeplatsen och årstiden.
Val av beten & drag för havsöring
Fiskedrag kring 20-25 gram: Dessa är generellt sett bekväma att fiska med och fungerar bra i de flesta förhållanden. Var inte rädd för att testa både mindre och större beten. Under sommaren kan havsöringen överraska genom att äta stora sillar och tobisar.
- Smådjur och räkor: För havsöring som fokuserar på smådjur som räkor fungerar flugor via flugspö eller Bombarda väldigt bra. Vid spinnfiske kan man också använda en fluga ”upphängare” fram det ordinarie draget.
- Långsmala beten eller skeddrag med S-form: Är alltid en favorit när man spinnfiskar efter havsöring då den imiterar tobis. Betesvikt beror på betets bärighet och vilket djup du vill fiska på.
- Hög bärighet: Använd ett bete med hög bärighet för långgrunda vikar under vinter- eller tidigt vårfiske.
- Kompaktare beten: För att fiska djupare, till exempel i anslutning till strömmingsstimmen i april-maj, kan ett kompaktare bete vara effektivt. Wobbler kan också vara framgångsrika under denna period.
- Vind och kastlängd: Det viktigaste för många fiskare, särskilt när det blåser, är att betet klarar vinden och kastar långt.
- Genomlöpare: Beten som "genomlöpare" där man trär linan genom betet och knyter på kroken, är mycket effektiva. Dessa beten krokar bra och du tappar väldigt lite fisk.
Färgval
- Mjuka reflektioner: Beten med mjuk reflektion, såsom koppar eller pärlemor, kan vara särskilt effektiva. De ger en bra effekt i vattnet när solen skiner och kan trigga fisken extra mycket.
- Färgvariation: Men det kan vara värt att experimentera med detta men det är alltid populärt med ganska naturliga färger men glöm inteprova med ett vitt drag.
Genom att efterlikna havsöringens naturliga föda kan du öka dina chanser att fånga denna stridbara fisk. Att välja rätt bete och teknik beroende på säsong och fiskeplats kan vara avgörande för ett lyckat fiske.
Rätt fiskeutrustning för att fiska havsöring
För att fiska havsöring är det viktigt att ha rätt utrustning. Här är några rekommendationer för att optimera ditt fiske:
Spö och Rulle
- Fiskespö till spinnfiske: Ett spö mellan 9 och 10 fot är ofta idealisk. Spöet får gärna ha en känslig topp som direkt signalerar minsta lilla pet på betet. Vi gillar en ganska rapp klinga som inte är så ”svampig”, den ska även ha en bra ryggrad som hjälper till vid drillning av stor havsöring. En rekommenderad kastvikt upp till 22-35 gram är lämplig för att hantera olika typer av beten.
- Fiskerulle haspel: En rulle med ett bra bromssystem är viktig för att kunna hantera havsöringens kraftfulla hugg och strid. Man fiskar i bräckt eller i saltvatten så oftast tjänar man på att ha en vattentät och saltvattentålig rulle. Gärna storlek 3000 men 2500 fungerar också utmärkt. Havsöringen bjuder ofta på hopp och rullningar i ytan, så det är viktigt att ha bromsen rätt inställd och att vara tålmodig under drillningen.
Lina och krok
- Flätlina: Dimensionen 0,15 – 0,20 mm är populär bland många sportfiskare. Flätlinan ger hög känslighet och styrka. Det viktigaste är att en fluorocarbon-tafs eftersom man behöver en nötningstålig tafs som står emot stenar på ett mycket bra sätt vilket ofta förekommer vid fisket efter havsöring.
- Nylonlina: Alternativt kan du använda nylonlina med en diameter på 0,25 - 0,30 mm. Nylonlinan ger en viss töjning, vilket kan vara förlåtande under kampen med fisken.
- Krokar: Använd alltid riktigt vassa krokar för att öka chansen att kroka fisken ordentligt. En extra fjäderring i länken kan också hjälpa till att landa fler fiskar eller det som man numera ofta använder är genomlöpare så att fisken inte ska kunna ”bända” sig loss och vi använder ofta enkelkrok som är skonsammare för fisken.
Genom att använda rätt utrustning och teknik kan du öka dina chanser att framgångsrikt fånga havsöring.
Fisketeknik
- Tempoväxlingar och vevstopp: Hur man fiskar betet kan vara avgörande. Tempoväxlingar och vevstopp kan ofta locka till hugg.
- Alternativa metoder: Om havsöringen är trög kan det vara bra att använda "bombarda" eller flugspö för att imitera små betesdjur som märlor eller spigg. Man kan även använda en fluga en meter framför draget, ”upphängare”.
Genom att anpassa beten och tekniker efter förhållandena kan du öka dina chanser att fånga havsöring. Testa olika beten och se vad som fungerar bäst för dig i olika situationer.
Är väderlek och vind för havsöringsfiske viktigt?
Väderförhållanden och vind spelar faktiskt stor roll för framgångsrikt havsöringsfiske på kusten. Här är några tankar och rekommendationer:
Väder och vindstyrka
- Pålandsvind: Vind från havet med hastigheter mellan 4-8 m/sek anses ofta vara idealiska för havsöringsfiske. Pålandsvind rör om vattnet och får ofta fisken att bli mer aktiv.
- Frisk Vind: Frågar du många så har deras bästa fiskestunder varit i frisk vind på 10-15 m/sek. Om man hittar ett fiskbart område kan rörelsen under ytan göra havsöringen mycket aktiv och lättare att fånga.
Lugnt väder
- Utmaningar: I lugnt väder kan fisket vara svårare eftersom havsöringen tenderar att vara mindre aktiv och försiktig. Klart vatten och stilla förhållanden kräver ofta att man ska vara så lugn och noggrann när man fiskar.
- Flugfiske: Vid lugnt väder och klart vatten är flugfiske ofta effektivt. Flugor som imiterar små betesdjur kan locka till hugg även när fisken är försiktig.
Strategier
- Stora Ytor: En generell strategi är att fiska av stora ytor för att hitta var fisken befinner sig. Att tänka "jag ska bara testa den udden också" kan faktiskt ofta leda till framgång. När man fiskar havsöring så får man vara beredd att gå och förflytta sig en hel del istället för att stå och försöka på samma plats hela tiden.
- Ljusförhållanden: Dovare ljus, som vid solnedgång, och lite grumligt vatten är ofta till fördel. Havsöringen vågar sig då ut på jakt och kan vara lättare att fånga.
Att anpassa sina fisketekniker och strategier efter väder- och vindförhållanden kan avsevärt öka dina chanser att lyckas med havsöringsfisket.
Övrig utrustning för effektivt havsöringsfiske
För att kunna fiska havsöring effektivt behövs rätt utrustning. Här är några viktiga saker att tänka på:
Vadare och övrig utrustning
- Vadare: Det är viktigt att ha ett par bekväma vadare så att du kan röra dig över stora ytor. De möjliggör att du kan komma åt svåråtkomliga platser där havsöringen ofta finns.
- Vadarstav: Kan vara användbar på ställen med mycket runda stenar, särskilt på sydkusten. Om möjligt, undvik den för att ha händerna fria.
- Polariserande glasögon: Dessa polariserade glasögon förbättrar fiskeupplevelsen genom att minska reflexer på vattenytan, vilket gör att du ser både fisk och botten tydligare.
-
Övrig utrustning:
En bra flythåv och kanske med magnet så att du snabbt kan få fram den då den oftast är placerad på ryggen.
Bevarande
Utlekt havsöring är inte bra som matfisk och ska släppas. Det kan vara svårt att se skillnad i början, men oftast är det en utlekt fisk om du är osäker. Såklart kan man ta hem en fin fisk till middag och återutsätt de andra så varsamt som möjligt och var förberedd så hanteringen är kortvarig.
Havsöringen är känslig för miljöförändringar, och bevarandet av dess livsmiljö är avgörande för att säkerställa dess framtida överlevnad. Åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten, skydda lekplatser och återställa naturliga flodmiljöer är viktiga för bevarandet av arten. Havsöringen är en fascinerande och värdefull del av vårt ekosystem, uppskattad både för sitt ekologiska värde och för den glädje den skänker sportfiskare.