• SNABBA LEVERANSER
  • FRAKTFRITT 800 KR

Fiska abborre - Information & Fisketips

Publicerad 2024-08-22 13:48 av Utklasad.se
Fiska abborre - Information & Fisketips

Abborre: En guide för fiskeentusiaster

I denna artikel kommer vi fördjupa oss i abborren som art och gå igenom allt från utseende och abborrens byten till levnadsmiljöer, lek och tillväxt. Avslutningsvis går vi igenom fisket efter abborre och bjuder på en hel del utrustningstips och annan bra information för att just du ska lyckas med ditt abborrfiske!

Utseende och allmän Information

Abborre (Perca fluviatilis på latin) är en sötvattensfisk som är mycket vanlig i Europa och i delar av Asien. I Sverige är abborren en av våra mest tillgängliga sportfiskearter.

Att fiska abborre kan vara en mycket givande upplevelse eftersom abborren är en populär sportfisk som är känd för att vara både utmanande och rolig att fånga. Abborren finns också i väldigt många olika typer av vatten, vilket gör den väldigt lättillgänglig.

Kroppsform

  • Kompakt och kraftig: Abborren har en robust och muskulös kropp. Den är ganska hög och kort i förhållande till sin storlek.
  • Hög rygg: Den har en tydligt upphöjd rygg, särskilt bakom huvudet.

Färg och mönster

  • Grundfärg: Kroppen är ofta grönaktig eller gulaktig.
  • Vertikala ränder: Abborren har mörka, vertikala ränder längs sidorna. Dessa ränder är vanligtvis mellan 6 och 9 till antalet och ger fisken ett randigt utseende.
  • Buken: Undersidan är ljusare, ofta vit eller gulaktig.

Storlek

  • Längd: Abborren kan bli upp till 60 cm lång, men de flesta abborrar är mellan 15 och 30 cm.
  • Vikt: En vuxen abborre väger vanligtvis mellan 200 och 500 gram, men större exemplar kan väga över 3 kg.

Var hittar jag abborren?

Abborren är utbredd över nästan hela Sverige - i sött vatten (sjöar) och längs kusterna med bräckvatten. Den saknas bara i kraftigt strömmande vatten, samt i vissa delar av fjällvärlden. Man hittar alltså abborren i skärgården, sjöar, åar, älvar och dammar.

Intressant: Kalmarsund i Sverige (skärgården) är idag ett av Europas bästa abborrvatten när det kommer till större individer. Abborrar på över 2kg är inte alls ovanligt och det har till och med fångats abborrar över den magiska gränsen på 3kg.

Var någonstans i vattnet finns abborren?

  • Abborren trivs i grunda vikar där det finns riklig vegetation. Dessa områden erbjuder skydd och gott om mat.
  • Områden med steniga bottnar och undervattensstrukturer som stenar och vrak är också populära habitat för abborre.
  • Under sommaren kan abborre ofta flytta sig till djupare vatten där temperaturen är svalare. Djuphålor och branter nära grunda områden är bra ställen att leta efter dem.
  • Pooler och bakvatten: I älvar och åar trivs abborre i pooler och bakvatten där strömmen är lugnare. Dessa områden erbjuder skydd och möjlighet att jaga småfisk.
  • Strukturer och kanter: Abborre samlas ofta runt naturliga och konstgjorda strukturer som bryggor, broar, trädrötter och nedfallna träd som ger skydd och jaktmöjligheter.
  • Kantvegetation: Områden med överhängande träd och vegetation längs flodbankerna är också bra platser att hitta abborre.


Abborrens liv


Lekperiod

Abborren leker på våren, oftast mellan april och juni, när vattentemperaturen stiger till mellan 8 och 15 grader Celsius.

Äggläggning

Honan lägger ägg i långa, geléaktiga strängar som kan fästas på växter, stenar eller andra undervattensstrukturer. En hona kan lägga mellan 10,000 och 200,000 ägg, beroende på hennes storlek.

Kläckning

Äggen kläcks efter cirka 1-3 veckor, beroende på vattentemperaturen. Högre temperaturer snabbar upp kläckningsprocessen.

Yngel

  • Nykläckta yngel: När äggen kläcks, är ynglen mycket små och genomskinliga. De har en liten gulesäck som de lever på under de första dagarna.
  • Föda: Efter att gulesäcken är förbrukad, börjar ynglen äta mikroskopiska organismer som plankton.
  • Tillväxt: Ynglen växer snabbt och börjar snart äta större byten som insektslarver och små kräftdjur.

Ungfisk

  • Utveckling: När abborren växer från yngel till ungfisk, börjar den utveckla sina karaktäristiska ränder och färg.
  • Diet: Ungfisken börjar jaga och äta småfisk samt fortsätter att äta insekter och andra smådjur.
  • Habitat: Under denna fas håller de sig nära skyddande strukturer som vegetation, stenar och rötter för att undvika predatorer.

Vuxen

  • Mognad: Abborren når könsmognad vid 2-4 års ålder, beroende på tillväxtförhållandena.
  • Storlek: Vuxna abborrar kan variera mycket i storlek. De flesta blir mellan 15 och 30 cm långa, men i gynnsamma förhållanden kan de bli upp till 60 cm.
  • Föda: Vuxna abborrar är opportunistiska rovdjur och äter en varierad diet som inkluderar småfisk, kräftdjur, insekter och deras larver.
  • Lek: När abborren når könsmognad, deltar den i leken varje vår, vilket återstartar livscykeln.

Åldrande och livslängd

Abborren kan bli upp till 20 år gammal, men de flesta lever mellan 7 och 12 år. Äldre abborrar tenderar att växa långsammare, men kan bli betydligt större än sina yngre artfränder.

Hur fiskar man abborre

Att fiska abborre kan vara väldigt enkelt. Meta med mask eller bara veva hem en spinnare är ofta en nyckel till framgång. Men samtidigt så är abborren en lurig art och speciellt de större individerna. Då krävs det att man tänker till lite extra och utnyttjar rätt teknik för den plats och årstid man bedriver sitt fiske. Abborrfisket har exploderat de senaste åren och blivit en väldigt populär sportfisk och i samband med det har även teknikerna utvecklats och vi här i Europa och Norden har hämtat väldigt mycket inspiration från bassfisket i USA.

Genom att kombinera bra utrustning med rätt tekniker och beten kan du avsevärt öka dina chanser till framgångsrikt abborrfiske. Det är också viktigt att fördjupa din kunskap om abborrens beteenden och habitat. Att förstå hur abborren beter sig är nyckeln till att välja rätt teknik och bete för dagen. Abborren reagerar olika beroende på säsong, väderförhållanden och vattentemperatur, vilket gör det värdefullt att behärska flera fisketekniker.

Hantering av abborre

Hantera abborren varsamt vid återutsättning (Catch & Release). Blöt händerna innan du rör fisken och minimera tiden den är ovanför ytan. Undvik att fiska på djupare vatten än 10-15 meter om du planerar att sätta tillbaka fisken, eftersom tryckskador kan uppstå. Om du måste fiska på djupare vatten, veva upp fisken långsamt så att den kan anpassa sig till det minskande vattentrycket. Håll aldrig stora och tunga abborrar endast i underkäken med "tumgreppet", stötta dem istället med en hand under magen om du vill ta en bild.

Exempel på olika fisketekniker

Spinnare

Att fiska med en spinnare strax under ytan är ofta väldigt effektivt och fungerar året om. Fiskar man väldigt grunda vatten eller om abborren står högt upp i vattnet så är en spinnare ett måste. Tekniken är väldigt enkel och man kastar egentligen bara ut och vevar hem betet. Alla våra spinnare hittar ni här.

Jiggfiske

En av de enklaste och mest effektiva metoderna för att fånga abborre är traditionellt jiggfiske. Med en jigg kan du snabbt nå abborren som ofta befinner sig strax ovanför botten. Jiggen imiterar abborrens favoritföda, som småfiskar av arterna nors, löja och mört. Dessutom är det lätt att anpassa jiggens vikt beroende på djup, vind och ström, vilket ger dig god kontakt med betet och gör fisket effektivt. En jigg som simmar förföriskt och studsar fram över botten är ofta svår för abborren att motstå. Om du får napp men tappar fisken kan du snabbt fånga den igen, eftersom abborrar ofta jagar i stim och kan bli avundsjuka på sina kamrater. Din grundutrustning bör inkludera jiggkroppar på 5-10 cm och jiggskallar på vanligtvis 5-20 gram. Anpassa jiggskallen efter jiggkroppens storlek och djupet på fiskeplatsen. Shad-jiggar med paddelstjärt är ofta ett säkert kort. Detta är nästan alltid förstavalet man börjar att prova när man kommer till nytt vatten.

Vi har massor med färdiga jiggpaket. Då får ni allt ni behöver för att komma igång med jiggfisket efter abborre.

Dropshot

Dropshot är en finessmetod där betet presenteras några decimeter ovanför botten, vilket är särskilt effektivt när abborren är inaktiv och trycker nära botten. Ett sänke fästs längst ner på linan, och en krok placeras en bit ovanför, tacklad med en dropshot-jigg. Missa inte vårt dropshotpaket!

Ned Rig

Ned Rig är en effektiv fisketeknik för att locka till sig abborre, särskilt under svåra fiskeförhållanden. Denna teknik använder ett litet, mjukt bete, ofta format som en mask eller "creature bait", monterat på ett platt eller svampformat jigghuvud. Tekniken går ut på att hela tiden hålla bottnen och släpa hem betet längs med bottnen. Detta är verkligen en favorit som är väldigt enkel att rigga och som har blivit extremt populär de senaste åren. Väldigt effektiv metod året om! Se våra NED-paket.

Modernt spinnfiske

Det moderna spinnfisket bedrivs idag med flertalet olika typer av beten. Crankbaits, Wobblers och Jerkbaits är vanliga beten som ofta benämns ihop som "hårdbeten". Dessa beten kan man oftast fiska på olika sätt och på olika fiskedjup (beroende på betets utformning med sked och vikt). Man kan veva hem betet helt monotomt eller även jobba lite mer aktivit med spöet genom att rycka/twitcha eller "jerka" hem hårdbetet.

Andra typer av beten som är väldigt populära att spinnfiska är blade- och vibrationsbeten. Dessa beten är också hårdbeten, men fiskas oftast precis som en jigg. Man låter dom sjunka ner till bottnen och "jiggar" eller vevar hem betet. Fungerar året om och har blivit väldigt populärt! 

Något som exploderat totalt de senaste åren i jakten på riktigt stor abborre är fiske med så kallade Chatterbaits & Bladed Jigs. Det är egentligen jiggskallar med en inbyggd gång och kjol som man trär sin favoritjigg på. Man får då ett bete som trycker mycket vatten och som verkligen ger ifrån sig ljud och vibrationer i vattnet. Den absolut hetaste metoden under sommarfisket efter riktigt grov abborre och i skärgården/Kalmarsund är detta en väldigt välanvänd metod.

Utrustning för abborrfiske

Abborrfiske kräver inte mycket specialutrustning för att komma igång men blir roligast med en lätt och smidig utrustning. Du kan enkelt starta med ett allroundspö med en kastvikt upp till cirka 20-25 gram. När du har fått erfarenhet kan du investera i utrustning som är särskilt anpassad för den typ av abborrfiske du vill bedriva. Det finns t.ex. spön som är utformade för dropshot, NED och finesse och sen finns det andra spön som är gjorda för jerkbaits eller jiggfiske. Men vill man bara komma igång så kommer man väldigt långt på ett enda spö som har en kastvikt runt 20-25g (som sagt) och en snabb (Fast) aktion.

Val av haspelrulle för abborrfiske

Haspelrulle

En haspelrulle i rätt storlek ger en fin känsla i ditt abborrfiske, men det kan vara förvirrande att välja rätt storlek när man är nybörjare. För att få rätt balans med ett lättare spö anpassat för abborrfiske är en haspelrulle i storlek 1000, 2000 eller 2500 lagom. Storlek 2500 absolut är vanligast. Din personliga smak avgör dock om du föredrar en mindre eller större rulle.

Multirulle

Multirullar anpassade för lätta beten och tunna linor har ofta en grund och lättad spole, vilket indikerar att de inte är avsedda för tjocka linor. Dessa rullar är slimmade och kallas ofta för lågprofilrullar. Formen gör dem lätta att greppa, vilket ger en utmärkt känsla under fisket. Lågprofilrullar är vanligtvis utrustade med två kastbromsar: en på vevsidan som reglerar spolglappet och en magnetbroms på motsatt sida. Magnetbromsen hjälper till att förhindra övervarvning av spolen vid kast. Hög inställning på magnetbromsen ger korta, säkra kast, medan lägre inställning möjliggör längre kast när du blivit van. En viktig skillnad mellan haspel- och spinnrullar är att haspelrullar oftast har en justerbar vevsida, medan detta inte är möjligt på spinnrullar. Se därför till att välja en spinnrulle som passar din vevhand innan du köper.

Olika fiskespön för abborrfiske

När det gäller abborrfiske finns det flera typer av fiskespön som är utformade för olika tekniker och situationer. Här är en översikt över de vanligaste spöna:

Haspelspön

Allroundspö

Haspelspön med en kastvikt på max 25 gram är mångsidiga och lämpliga för olika beten och tekniker. Passar för både finessefiske, dropshot, NED, jiggfiske, spinnare, jerkbaits, chatterbaits, wobblers och andra hårdbeten. Bra val för nybörjare och de som vill ha ett spö som fungerar i många situationer. Nackdelen är att man kanske inte får den perfekta känslan när man fiskar finesstekniker som dropshot och NED eller använder riktigt lätta beten.

Finesssepö

Lättare spön med en kastvikt upp till 18g (oftast). Idealisk för små beten och lätta tekniker som lättare jiggfiske, NED-fiske, dropshot, små hårdbeten spinnare. Mycket känsligt och perfekt för att känna av försiktiga hugg och samtidigt känna precis vad som händer med betet eller tacklet i vattnet.

Jiggspö

Dessa spön böjer sig mest i toppen och är mycket responsiva. Speciellt bra för jiggfiske där snabb krokning är viktigt. Ger utmärkt kontroll och känsla vid fiske, vilket gör det lättare att kroka fisken effektivt. Ofta en kastvikt på runt 20g, men det finns även grövre jiggspön till större jiggar och tyngre skallar och då med kastvikter upp mot 35-40g som max.

Vi har ett stort och välbeprövat sortiment av haspelspön anpassade för abborrfisket i olika prisklasser

Spinnspön/Baitcastingspön

Spön anpassade för användning med multirullar, ofta med en kastvikt på 5-25 gram eller högre. Passar för mer precis kastning och kraftfull krokning, bra för större abborrar och tuffare samt tyngre beten. Ger bättre kontroll över betet och kastningen.

Vi har ett stort och välbeprövat sortiment av spinnspön anpassade för abborrfisket i olika prisklasser.


Att välja multi eller haspel är en smaksak, men haspel är absolut vanligast både vad det gäller rullar och spön. Haspel är mer allround och betydligt lättare att kasta alla möjliga tekniker med, även väldigt lätta beten.


Val av lina och tafs till abborrfiske

Val av lina

När du väljer lina för abborrfiske är det viktigt att ta hänsyn till både styrka och känslighet för att maximera din fångst. Flätlina är absolut vanligast idag och den har många fördelar. Men sen finns det vissa specialfall då andra lintyper kan vara en fördel. Men till i stort sett allt fiske duger en flätlina gott och det är som sagt absolut vanligast idag - oavsett fisketeknik.

Flätlina

Flätade linor är extremt starka i förhållande till sin diameter och har ingen stretch, vilket ger utmärkt känsla och kontakt med betet. För abborrfiske är linor med en diameter på 0,10 mm till 0,15 mm idealiska. Dessa linor ger längre kast och bättre kontroll över betet. Flätlinor är särskilt bra för de flesta tekniker eftersom känslighet och direktkontakt med betet är viktigt.


Nylonlina

Nylonlinor är billigare och har en viss stretch, vilket kan vara förlåtande när du drillar fisk. En diameter på 0,20 mm till 0,25 mm fungerar bra för abborrfiske, men notera att du kan behöva justera tekniken något på grund av stretch och tjocklek. Nylonlina är ganska ovanligt idag till abborrfisket, men vissa föredrar det, speciellt vid mer ytgående beten eftersom en nylonlina är flytande. Nylonlina används även som tafsmaterial.


Fluorocarbonlina

Fluorocarbon är nästan osynligt i vatten och har bra nötningstålighet. Använd en diameter på 0,20 mm till 0,30 mm för abborrfiske, särskilt om du fiskar i klara vatten. Flurocarbonlinan är vanlig som tafsmaterial men har på senare tid även blivit något vanligare även som huvudlina. Fördelen är som sagt osynligheten och att linan är tyst i vattnet kontra flätlina, samt att linan även sjunker. Detta i kombination med lite stretch gör att betena beter sig annorlunda och mer realistiskt eftersom dom får utrymme att sväva ut något mer under hemtagning. Med tanke på att fluorocarbon även sjunker så gör det att de flesta beten fiskar något djupare och mer överens om det som brukar stå specat på betets förpackning.


Val av Tafs

Att använda en tafs kan vara avgörande för att öka dina chanser att fånga abborre, särskilt i klara vatten där fisken är skygg. Tafs är även extremt viktigt om man fiskar med flätlina som huvudlina (vilket man väldigt ofta gör). Tafsen skyddar nämligen flätlinan som inte alls är speciellt nötningstålig.

Fluorocarbontafs

Fluorocarbon är nästintill osynligt i vatten, vilket gör det idealiskt för tafsar. En tafs på 0,25 mm till 0,35 mm är lagom för abborrfiske och något tunnare tafs väljer man till finesstekniker och lättare beten. Fluorocarbon tafs är perfekt för att dölja linan från fisken och skydda mot nötning från bottenstrukturer.


Tunnare ståltafs eller wolframtafs

Ståltafsar är mycket slitstarka och används främst när det finns risk för att stöta på rovfiskar som gädda samtidigt som man fiskar abborre. Wolfram har samma egenskap men är betydligt tunnare och framförallt smidigare/mjukare. Använd ståltafsar eller wolfram när du fiskar i vatten med mycket gäddor som annars kan bita av din tafs om du t.ex. kör fluorocarbon.


Kombinera rätt: Att kombinera en flätlina med en fluorocarbon tafs ger dig fördelarna av både styrka och osynlighet, vilket kan vara mycket effektivt för abborrfiske. Fäst tafsen till flätlinan med en stark skarvknut eller lekande för att säkerställa att linorna sitter säkert ihop. Genom att välja rätt lina och tafs för abborrfiske kan du förbättra din fiskeupplevelse och öka dina chanser att fånga abborre.

Bästa vädret för abborrfiske

Abborren är en aktiv och anpassningsbar fisk, men vissa väderförhållanden och tidpunkter kan göra fisket mer framgångsrikt. Här är några faktorer att tänka på för att hitta det bästa vädret för abborrfiske:

Tid på dagen

Tidigt på Morgonen och sent på kvällen är ofta bra tidpunkter. Abborren är mest aktiv under gryning och skymning. Vid dessa tider är vattnet svalare och fisken är mer benägen att jaga under t.ex. sommaren.

Väderförhållanden

Molnigt och mulet väder: Abborre föredrar ofta molniga dagar eftersom det molniga vädret gör att de känner sig tryggare och är mer aktiva.

Lätt regn: Lätt regn kan förbättra fisket eftersom det bryter upp ytan och gör abborren mindre försiktig. Regn skapar också rörelse i vattnet, vilket kan fånga fiskens uppmärksamhet.

Stilla vatten: Lugna, stilla vattenförhållanden kan vara bra för abborrfiske, särskilt när det är morgon eller kväll. Abborren är då mer benägen att röra sig närmare ytan och jaga byten.

Vattentemperatur

Abborre trivs bäst i vattentemperaturer mellan 15 och 25 grader celsius. Under varma sommardagar kan de dock söka sig till djupare och svalare vatten. Snabba förändringar i vattentemperaturen kan påverka abborrens beteende. En gradvis uppvärmning på våren eller en gradvis nedkylning på hösten kan stimulera abborren att bli mer aktiv.

Vind

En lätt till måttlig vind kan vara fördelaktig eftersom det rör upp ytvattnet och skapar matströmmar som lockar abborre. Vindar som blåser mot en strand kan driva in mat och därmed abborre närmare kustlinjen. Kraftiga vindar kan göra fisket svårare, men det kan också koncentrera fisken till skyddade områden som vikar och bukter.

Säsong

Vår och Höst: Dessa årstider är ofta de bästa för abborrfiske eftersom temperaturen är mild och abborren är mer aktiv och på jakt efter mat.

Sommar: Under varma sommardagar kan abborren vara mindre aktiv på dagen och föredra djupare vatten. Tidiga morgnar och sena kvällar är då de bästa tiderna att fiska.

Vinter: Isfiske kan vara mycket framgångsrikt för abborre, särskilt på platser där de samlas i djuphålor under isen.

Lufttryck

Abborren är den fisk som reagerar mest på fallande lufttryck (L), pga sin slutna simblåsa. Då reglerar den trycket genom att gå djupare och bli mer apatiska, särskilt i grunda vatten där den inte kan gå ner på djupet. Detta kan göra fisket extremt svårt om det är ett fallande lågtryck. Vid stabilt lufttryck kan man prova fiskelyckan på jämna bottnar och då är ofta abborren mer aktiv. De abborrar som befinner sig på jämna bottnar har vid lågtryck ingen möjlighet att kompensera det lägre trycket och blir slöa och svåra att locka till napp. Så genom att hålla koll på lufttrycket och planera in sitt abborrfiske när lufttrycket är stabilt. Även stigande högtryck kan vara bra oavsett om det är stabil eller ej. Sen såklart går det att fånga abborre under fallande lufttryck och lågtryck, men det blir oftast lite svårare och då kommer mer långsamma finesstekniker verkligen till sin rätt!

Genom att förstå hur vädret påverkar abborrens beteende kan du planera dina fisketurer mer effektivt och öka dina chanser att fånga denna populära sportfisk och få en mer givande fiskeupplevelse.