• SNABBA LEVERANSER
  • FRAKTFRITT 800 KR

Fiska gädda - Information & Fisketips

Publicerad 2024-05-20 14:35 av Utklasad.se
Fiska gädda - Information & Fisketips

I denna artikel kommer vi fördjupa oss i gäddan som art och gå igenom allt från utseende och gäddans byten till levnadsmiljöer, lek och tillväxt. Avslutningsvis går vi igenom fisket efter gädda och bjuder på en hel del utrustningstips och annan bra information för att just du ska lyckas med ditt gäddfiske!

Utseende och allmän Information

Gäddan (Esox Lucius på latin) är en långsträckt rovfisk som är svår att förväxla med någon annan art. Den är utbredd över nästan hela Sverige och är troligen den mest populära sportfisken. Med sin stora mun och vassa tänder är gäddan en betydande predator i våra sötvatten och attackerar ivrigt olika slags fiskar. Den kan även äta sjöfåglar, små däggdjur och groddjur av lämplig storlek. Trots att gäddan är känd för sin storlek och glupskhet, når den sällan längre än 140-150 centimeter och väger upp till 25-30 kilo.

Fascinerande fakta

En gädda kan sluka byten som är upp till hälften av sin egen längd. De största gäddorna är nästan alltid honor.Gäddan har cirka 3 000 tänder inklusive gälräfständerna.

Utseende

Gäddans kropp är långsträckt med ryggfenan placerad långt bak, i höjd med analfenan. Färgen varierar från blekt gulvit med gröna inslag till mörkt svartgrön med gula fläckar som varierar i nyans beroende på kamouflagebehovet. Vissa gäddor har en metallisk glans på gällocken och kroppssidorna, och underkäken sticker ut framför överkäken.

Ekologi


Levnadsmiljö

Gäddan lever i både sötvatten och brackvatten och föredrar lugnt flytande partier i strömmande vatten. De gömmer sig ofta i vegetation eller intill annat skydd för att överraska sina byten. Gäddor kan leva på olika vattendjup men är mest förknippade med grundare områden i sjöar, åar och skärgårdsvikar.

Lek och tillväxt

Leken sker tidigt på våren, från mars i södra Sverige till juni i nordligare områden. Gäddan leker på översvämmade marker, grunda strandpartier och områden med växtlighet där vattnet snabbt värms upp. Många gäddor rör sig upp i rinnande sötvatten för att leka, ofta på samma plats där de själva kläcktes. En hona kan producera upp till 200 000 ägg som befruktas av flera hannar. Ynglen kläcks efter 10-15 dagar och är redan efter en vecka rovgiriga. Med god matstillgång växer de snabbt och efter ett år kan de vara 15-20 cm långa.

Föda

Gäddor äter en mängd olika fiskarter, ofta stimlevande som mört, sarv, braxen, löja, abborre, nors eller strömming. Små gäddor äter insektslarver, kräftdjur och andra smådjur, men övergår till fiskdiet när de blir större.

Släktskap

  • Familj: Esocidae
  • Släkte: Esox


Status och utbredning

Gäddan finns i sötvatten över nästan hela Sverige men saknas i fjällvatten och vissa strömmande vatten. Den finns också längs stora delar av Ost- och Sydkusten, men undviker Västkusten på grund av hög salthalt. Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet minskade gäddbeståndet längs Ostkusten på grund av brist på lämpliga leklokaler och storskaliga miljöförändringar. Sportfiskarna (Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund) arbetar kontinuerligt för att återställa viktiga lekplatser åt gäddan genom projekt som kallas för "gäddfabriker".

Fiska gädda

Gäddan är utan tvekan Sveriges mest populära sportfisk. Att fiska gädda är en fängslande och mångsidig upplevelse som bjuder på en spännande kamp med en av våra största sötvattensfiskar. Gäddans imponerande storlek gör gäddfiske till en utmanande och adrenalinfylld aktivitet. Att fånga sin första gädda kan vara en omtumlande upplevelse, där den initiala skräckblandade förtjusningen ofta utvecklas till en livslång passion för många sportfiskare.

Hur fiskar man gädda?

Gäddfiske är en populär aktivitet tack vare de många olika metoder som kan användas för att fånga denna rovdjursfisk. Gäddan kan fiskas på flera sätt, inklusive spinnfiske, flugfiske, trolling, isfiske och mete. Varje metod har sina egna fördelar beroende på vattnets typ och årstid.

Många sportfiskare finner en favoritmetod som de sedan utvecklar och förfinar. Vissa föredrar spinnfiske med gummibeten, andra gillar mete i strömmande vatten, medan en del fascineras av gäddflugfiske.

Det fina med gäddfiske är dess mångsidighet. Oavsett var eller hur du fiskar, finns det stor chans att du kommer att njuta av upplevelsen och ha framgång i ditt fiske.

Spö, rulle & lina till gäddfiske

När du fiskar efter gädda, som är en relativt stor fisk och ofta kräver stora beten, är det viktigt att ha rätt utrustning. Ett spö för "normalt" gäddspinnfiske bör ha en kastvikt på 60-120 gram. Om du föredrar lättare fiske kan ett spö med en kastvikt upp till 80 gram vara lämpligt. Ett bra val för nybörjare är ett haspelspö kombinerat med en haspelrulle i storlek 3000 eller 4000. För tyngre beten är en multirulle i storlek 40-60 tillsammans med ett spinnspö i den tyngre klassen ofta det bästa valet, vilket gör fisket både bekvämare och smidigare.

När det gäller linor, eftersom betena ofta väger mellan 60-120 gram, bör du undvika alltför tunna linor. En diameter på 0,23-0,35 mm är lagom. Det handlar inte bara om att gäddan kan kämpa hårt, utan också om att linan måste klara av att kasta ut betet utan att gå av vid bottennapp och motstå chockkraften vid eventuella rulltrassel när betet kastas ut i hög hastighet. Moderna flätlinor är så mjuka att betets rörelsemönster inte påverkas nämnvärt av en lite tjockare lina. Många proffsfiskare använder aldrig tunnare linor än 0,29 mm på multirulle och 0,23 mm på haspelrulle. Om du är osäker, välj en lite tjockare lina.

För både trolling och mete används samma storlek på rulle, spö och lina. Många gäddfiskare föredrar dock en tjock nylonlina (0,35-0,40 mm) till trolling för dess dämpande egenskaper, och längre spön på 10-12 fot till mete för ökad kontroll under fisket.

Vi har massor med egna skräddarsydda fiskeset till gäddfisket som ni hittar här. Givetvis till schyssta paketpriser!

Vilka gäddbeten är bäst?

Att hitta det perfekta gäddbete som fungerar i alla situationer och vatten är svårt. Därför är det bäst att ha en betesbox med flera olika modeller och färger. En bra start är dock att ha några grundläggande beten.

Stora jiggar (18-24 cm) är utmärkta och fungerar året runt i alla typer av vatten. Om du använder en shallowskruv kan du enkelt justera djupet genom att fästa ett sänke i nosöglan. Stora Jiggar och mjukbeten är ett mjukt bete som tacklas med stingers och som lätt fiskas på valfritt djup.

Wobblers med varierande fiskedjup är också ett bra alternativ, särskilt vid trollingfiske. Wobbler är ett hårt bete med en egen gång där djupet styrs av läppen/skeden som är längst fram på wobblern.

Jerkbaits - Din tackelbox bör även innehålla några jerkbeten. Det som skiljer ett jerkbait mot en wobbler är att en jerkbait oftast inte har någon egen inbyggd gång. Man måste därför jobba betet med spöet (jerka) för att få den gång man vill. Ett effektivt och roligt fiske där man får en känsla av att man själv lurat fisken. Sen finns t.ex. Westin Swim som går att rycka hem, men den kan också bara vevas in utan att man behöver jerka dem.

Spinnare & Spinnerbaits - Under sommaren, när gäddan är särskilt attraherad av vibrationer och ljusreflektioner, är det perfekt att använda en spinnare eller ett spinnerbait.

För spinnfiske efter gädda räcker det långt med att börja med cirka tio olika beten. Med 20-30 beten i lådan är du väl rustad för de flesta situationer. Allt eftersom du fiskar mer kan du utvärdera vilka beten som fungerar bäst i de vatten du fiskar i.

Missa inte våra färdiga betespaket!

Tafsar och tänger för gädda

Gäddfiske kräver speciella förberedelser på grund av gäddans förmåga att bita av linor med sina vassa tänder. Därför är det nödvändigt att använda en tafs närmast betet. Tafsen kan vara gjord av stålwire, titantråd, tjock fluorocarbon eller tjock nylon. Huvudsaken är att den står emot gäddans sylvassa käft. Snåla inte med längden på tafsen; minst 30 cm rekommenderas, helst lite längre, för att vara på den säkra sidan. En stor gäddas gap är imponerande, och de kan enkelt inhalera ett bete djupt ner i svalget. Kontrollera tafsen regelbundet under fisket för att säkerställa att den inte har skadats, kinkat sig eller på annat sätt blivit skadad. Om så är fallet, byt genast ut den.

Färdiga tafsar hittar ni här och om ni vill göra era egna tafsar så hittar ni produkter för det här.

Gäddans storlek och vassa tänder påverkar också landning och hantering, särskilt om du planerar att släppa tillbaka fisken. Se till att ha rätt utrustning som tänger, håvar och kanske en tunn handske för att undvika skärsår när du håller i gäddan. För att smidigt och säkert kunna kroka av gäddan är det bäst att använda gälgreppet. Detta ger dig ett stadigt grepp om gäddan och gör det möjligt att öppna käften utan att riskera att skada dina fingrar.

Om du ofta fiskar gädda och använder stora beten med flera krokar är det viktigt att inte glömma en bultsax eller powercutter. Om kroken har fastnat på ett olyckligt sätt kan det ibland vara nödvändigt att klippa av kroken för att rädda både dina egna händer och gäddan.

Verktyg, håvar och andra tillbehör hittar ni här.

Tre tips för lyckat gäddfiske

Avslutningsvis så bjuder vi på tre tips för ett lyckat gäddfiske!

1. Hitta betesfisken: Gäddan följer alltid efter betesfisken. Om du lyckas lokalisera betesfisken, kommer du med största sannolikhet också att hitta gäddan i närheten.

2. Optimal väderlek: En lätt krusad vattenyta och molnigt väder skapar de bästa förutsättningarna för gäddfiske. När det är soligt och vattnet är spegelblankt blir gäddan ofta skygg och svår att fånga.

3. Välj rätt strukturer: Gäddan trivs vid olika typer av strukturer där den kan gömma sig för att sedan överraska sina byten. Platser som gräsflak, djupvassar, grynnor och djupbranter är ofta bra ställen att leta efter stor gädda.